Astım nöbetlerini önleme

nil

Member
Astım nöbetlerini önleme
Vücutta genlerle belirlenmiş bir karakter şeklidir; ancak açığa çıkması için uyaranların yani alerji yapan maddelerin de olması gerekir. Bu durumda astım, hem genetik hem de çevreye bağlı bir hastalık olarak adlandırılabilir.

Astım, solunum yollarının çevresel etkenlere karşı aşırı duyarlılığından kaynaklanır. İltihaplanma sonucu solunum yollarında ödem, şişme meydana gelir ve alerji duyulan maddeyle karşılaşıldığında bu şişmede artış olur.

Solunum yollarında meydana gelen bu daralma sonucunda öksürük, nefes alamama, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi, nefes alırken ıslık benzeri ses çıkarma gözlemlenir. Bu durumların yaşandığı dönemler astım nöbeti olarak adlandırılır.

Astım nöbetlerini önleme amaçlı dikkat edilmesi gereken birçok durum vardır. Astım hastaları bu nöbeti başlatabilecek etkenlerden uzak durmalıdırlar. Örneğin hava kirliliğinin yoğun olduğu yerlerde bulunmaktan kaçınmalıdırlar.

Sigara içilen bir ortamda bulunmamalıdırlar. Bunun dışında toz, polen, soğuk hava, sisli hava, soba dumanı, egzoz gazları da nöbetleri tetikleyen faktörler arasındadır.

Astım hastaları nöbetleri önlemek için sadece dışarıda değil evde de bazı durumlara dikkat etmelidirler. Hasta, evde tüylü hayvan beslememelidir. Tüyden ve tozdan uzak durulmalıdır. Boya, cila gibi kokulara, temizlik malzemelerine, ağır yemek kokularına maruz kalmamalıdır.

Çarşaflarını ve kıyafetlerini çok sıcak suyla yıkamalı, güneşte kurutmalıdır. Yatak malzemelerini sentetik tercih etmelidir. Belirtilen faktörlerin dışında astım hastası kişinin kendini fazla yorması, ağır efor sarf etmesi de nöbetli tetikler.

Ayrıca bu kişiler solunum yollarının mikrop kapmamasına dikkat etmeli bunun dışında stresten de kaçınmalıdır. Astım nöbetlerinden şikâyetçi hastalar bu tip durumlara dikkat ederek nöbetleri önleyebilirler.

Alınacak önlemlerin yanı sıra tedavi amaçlı bazı ilaçlar da kullanılır. Bu ilaçlar iki türlüdür. Şikâyetleri rahatlatmak amaçlı olan, atak anında kullanılan ilaç ve koruyucu ilaçtır. Genelde sprey şeklindedirler.

Tedavi erken yaşta başlarsa bu hastalıktan tamamen kurtulmak da mümkündür. Unutulmaması gereken nokta ise bu hastalığın beraberinde getirdiği atakları engellemenin ilk yolu onu tetikleyecek durumlardan uzak durmaktır.