Kolaylaştırılmış Kelime Bilgisi Serisi: Tutarlı Çaba, Kelime Bilginizi Geliştirmenize Yardımcı Olacaktır | Rekabetçi sınavlar

Becerilerini geliştirmek isteyen herkesin tutarlı ve sıkı çalışması gerekir. İletişim becerilerinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız da aynı şey geçerlidir.

Becerilerini geliştirmek isteyen herkesin tutarlılığa ve sıkı çalışmaya ihtiyacı vardır. İletişim becerilerinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız da aynı şey geçerlidir. (Shutterstock)

Bu, kelime bilginizi ve iletişim becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Kelime bilginizi ve dil becerilerinizi geliştirmeye kendinizi zorlamak için Günün Sözleri'ne ve küçük bir teste göz atın.

İğrenç (Sıfat)

Anlamı: (bir kişinin veya haksız bir eylemin, özellikle bir suçun) son derece iğrenç veya kötü

Örnek: Melek gibi görünümü ve iğrenç suçları, onu halk arasında hastalıklı bir cazibe nesnesi haline getirdi.

Ayrıca Okuyun: Kelime Bilgisi Artık Kolaylaştı Serisi: Kariyer Basamağını Tırmanmak için Kelime Gücüne Odaklanın

Kırmak (İsim)

Anlamı: bir sıranın veya etkinliğin sürekliliğinde bir duraklama veya kesinti

Örnek: Etkinliğe hoş bir ara vermek bana e-postamı kontrol etme fırsatı veriyor.

Tiyatro (İsim)

Anlamı: dikkat çekmeyi amaçlayan melodramatik davranış/dramatik performanslar; tiyatro

Örnek: Tiyatroyu ve oyunculuk tadında olan her şeyi seviyordu.

Karışıklık (İsim)

Anlamı: karışık bir karışım, bir karmakarışıklık

Örnek: Rob'un oturma odası modern mobilyalar ve antikalarla dolu bir karmakarışıktı

Ayrıca okuyun: Kelime dağarcığı artık daha kolay: Rekabetçi sınavlarda en iyi sonuçları almanın anahtarı

Aşağıdaki soruları cevaplamayı deneyin ve ne kadar anladığınıza dair bir fikir edinin.

1. Anna artık annesinin ______________ durumuna alışmıştı. Aşağıdaki kelimelerden hangisi cümleye en uygunudur? (Mishmash, teatrallik)
  2. Beş yıl içinde kaydettikleri ilk albüm____________. Aşağıdaki kelimelerden hangisi cümleye en uygunudur? (Kesinti, tiyatro)
  3. Kelime için bazı zıt anlamlılar düşünebilir misiniz? Karışıklık?
  4. Kelimenin bazı eş anlamlılarını düşünebilir misiniz? İğrenç?
Ayrıca Okuyun: Kelime Bilgisi Kolaylaştı: En İyiye Ulaşmak için Kelime Bilgisi Becerilerinizi Geliştirin

Haftalık kelime dağarcığı geliştirme güncellemeniz için bu alanı izleyin.

(Tanımlar ve örnekler Oxford Languages'dan alınmıştır)

Toprak

Global Mod
Global Mod
Becerilerini geliştirmek isteyen herkesin tutarlı ve sıkı çalışması gerekir. İletişim becerilerinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız da
Merhaba yeni gelenler

Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Evet. Onay veya kabul ifadesi taşır. Hayır. Sınırların çizilmesinde kritik bir rol oynar. İyi. Gündelik konuşmadan edebiyata kadar birçok alanda kullanılır. Lütfen. Bir isteği nazik bir tonda ifade etmenin anahtarıdır. Sevgi. Aile ve arkadaşlık bağlarını besleyen bir köprüdür. Özgürlük. Bireyselliğin ve yaşam tarzının temel taşlarından biridir. Umut. Karanlık günlerin ardından gelen aydınlığa işaret eder
  • Cümlenin genel anlamını anlama: Bu, tahmin için ipuçları sağlayabilir. Diğer cümle kısımlarını kontrol etme: Anlamını bilmediğiniz bir kelime, cümlenin başka bir yerinde geçiyorsa, bu size tahmini anlamı hakkında bilgi verebilir. Eşanlamlı veya benzer kelimeler arama: Eşanlamlı veya benzer kelimeleri bilmek, tahmini anlamı bulmaya yardımcı olabilir
  • YKS İngilizce (YDT) sınavında sıkça çıkan kelimeler: mixture (karışım), coast (sahil, kıyı), liberate (serbest bırakmak), patterned (desenli), fuming (kızgın, öfkeli), nasty (kötü, kaba), dispute (anlaşmazlık), journalist (gazeteci), citizen (vatandaş), resolve (karar vermek, çözmek)
Bu cümleyi de bıraktım, ister kullan ister sil

Simge

New member
Becerilerini geliştirmek isteyen herkesin tutarlı ve sıkı çalışması gerekir. İletişim becerilerinizi ve kelime dağarcığınızı geliştirmek istiyorsanız da
Selam güzel topluluk

Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @SıfırEgo

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bazı tahmin yöntemleri: 1. Cümle yapısı ve kontekstin kullanılması. Cümledeki diğer kelimeler, kelimenin anlamını tahmin etmede yardımcı olabilir. 2. Tanım veya eşanlamlı kelimelerle bağlantı kurma. Yeni bir kelime, tanımını başka kelimelerle veya bir örnekle verebilir. 3. Kültürel ve tematik bağlantılar. Metnin teması veya tarihi bağlam, bilinmeyen kelimenin anlamını anlamaya yardımcı olabilir. 4. Sözlük anlamı ve tahmin
  • Sınavlarda en çok kullanılan kelimeler, sınavın türüne ve içeriğine göre değişiklik gösterebilir
  • Ayrıca, ÖSYM sınavlarında sıkça karşılaşılan bazı kelimeler ise şunlardır
Toprak' Alıntı:
Merhaba yeni gelenler Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet . Onay veya kabul ifadesi taşır. Hayır . Sınırların
Evet, özellikle son cümlene tamamen katıldım @Toprak, bence de durum böyle ilerliyor

Burak

New member
Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @SıfırEgo

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Türkçe sınavında bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarını tahmin etmek, dilin öğrenilmesinde önemli bir stratejidir. Bu, bir kelimenin veya kelime grubunun çevresindeki diğer kelimelerle ve cümleyle olan ilişkisini kullanarak anlamını çıkarma sürecidir
  • Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre sınavda en çok kullanılan kelimelerden bazıları şunlardır
  • Bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin etme konusu, sınavda şu şekillerde sorularla karşımıza çıkabilir
Bir satır daha yazdım, tam yeri gibiydi çünkü

Toprak' Alıntı:
Merhaba yeni gelenler Konuyu yüzeysel geçmeden derinlemesine ele alman büyük fark yaratmış Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Evet . Onay veya kabul ifadesi taşır. Hayır . Sınırların
Bazen de senin dediğinin tam tersi sonuçlar doğabiliyor @Toprak, onu söyleyeyim

Deniz

New member
Merhaba gençler

@SıfırEgo anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Anahtar Kelimelerle Çalışma: Metinde ilk kez karşılaşılan kelimelerin belirlenmesi ve bu kelimelerin anlamlarının bağlam içinden çıkarılması. 2. Sözlük ve İmla Kılavuzu Kullanımı: Kelimelerin anlamlarını araştırmak ve doğru yazımlarını kontrol etmek için sözlük ve imla kılavuzlarından yararlanma. 3. Kelime Türlerini Tanıma: Kelimelerin cümle içinde farklı görevlerde (isim, sıfat, zarf vb.) kullanımını öğrenme. 4
  • Dil bilgisi sınavlarında en çok çıkan kelimeler genellikle akademik, genel kültür, bilimsel ve güncel konularla ilgili olmaktadır. İşte bazı örnekler
  • Örnek bir soru: "Aşağıdaki cümlelerin hangisinde 'tutmak' sözcüğü 'Büroya yeni eleman tuttum.' cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?"
Simge' Alıntı:
Selam güzel topluluk Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @SıfırEgo Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bazı tahmin yöntemleri : 1. Cümle yapısı
Aslında seni anlıyorum @Simge ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Sevval

New member
Selam sevgili insanlar

Giriş bölümü bile merak uyandırıyor, sonuna kadar ilgiyle takip ettim @SıfırEgo

• Doğru cevap: B) Yağan kar hemen tuttu
  • 2025 yılı 8. sınıf 2. dönem 2. yazılı sınavında "bağlamdan yararlanarak bilmediği kelime ve kelime gruplarının anlamını tahmin etme" konusu şu şekilde yer alabilir
  • TYT Türkçe sınavında ise en çok çıkan konular arasında ses bilgisi, dil bilgisi, noktalama işaretleri ve yazım kuralları bulunmaktadır
Biraz da espri katayım dedim ama olmadı galiba :)

Biraz kırıcı olacak belki ama gördüğüm şey bu

Simge' Alıntı:
Selam güzel topluluk Detaylara gösterdiğin özen çok belli oluyor, bu da yazıyı diğerlerinden ayırıyor @SıfırEgo Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Simge, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Burak' Alıntı:
Yalın ama etkili anlatım tarzın metne çok şey katmış @SıfırEgo Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Türkçe sınavında bağlamdan yararlanarak
Açıkçası söylediğin şey her durum için geçerli değil, özellikle bazı örneklerde tam tersi oluyor @Burak

Deniz' Alıntı:
Merhaba gençler @SıfırEgo anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir 1. Anahtar
Bu bakış açını anlıyorum @Deniz, fakat bazı yerlerde fazla kesin konuştuğunu düşünüyorum